Wybrane zmienne socjodemograficzne a jakość życia pacjentów ze zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa odcinka szyjnego - Wasilewska, Agnieszka; Antczak-Komoterska, Anna; Filipska, Karolina; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa stanowią problem, który zagraża współczesnej populacji na całym świecie. Cel. Głównym celem pracy była ocena wpływu zmiennych socjodemograficznych takich jak: płeć, wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, rodzaj wykonywanej pracy, stan cywilny na ocenę jakości życia przez pacjentów ze zmianą zwyrodnieniową odcinka szyjnego kręgosłupa. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone w Niepublicznym Zakładzie Pielęgnacyjno-Opiekuńczym w Lipnie na grupie 103 pacjentów z rozpoznaną chorobą zwyrodnieniową kręgosłupa odcinka szyjnego. Badanie przeprowadzono za pomocą metody sondażu diagnostycznego. Polegało ono na ocenie pacjentów w okresie minimum 6 miesięcy od postawienia diagnozy, za pomocą kwestionariusza ankiety własnego autorstwa oraz wystandaryzowanego narzędzia — Kwestionariusza WHOQOL-BREF. Wyniki. Stwierdzono, że jakość życia mężczyzn jest lepsza w dziedzinie psychologicznej w porównaniu z kobietami. Ponadto osoby młodsze lepiej funkcjonują w dziedzinach somatycznej i psychologicznej w porównaniu z osobami starszymi. Osoby wykonujące pracę umysłową lepiej oceniają swoją jakość życia w porównaniu z osobami wykonującymi pracę fizyczną. Im wyższe i lepsze wykształcenia tym lepsza jakość życia w dziedzinie somatycznej, socjalnej i środowiskowej. Co więcej osoby będące w związkach wykazują lepszą jakość życia w dziedzinie socjalnej w porównaniu z osobami samotnymi. Miejsce zamieszkania badanych nie ma wpływu na ich jakość życia. Wnioski. Dolegliwości bólowe kręgosłupa stanowią istotny problem kliniczny, społeczny a także ekonomiczny. Co więcej w sposób znaczący obniżają jakość życia pacjentów. (PNN 2021;10(1):18–25