Strach przed COVID-19, percepcja ryzyka i zagrożenia a poziom stresu u polskich pielęgniarek w czasie pandemii COVID-19 - Dymecka, Joanna; Machnik-Czerwik, Anna; Filipkowski, Jakub (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Pandemia COVID-19 powoduje silny stres u pracowników ochrony zdrowia, zwłaszcza u pielęgniarek. Pielęgniarki są w grupie osób szczególnie narażonych na zarażenie wirusem. Są również narażone na odczuwanie psychologicznych negatywnych skutków pandemii, takich jak strach, lęk i stres związany z pracą. Cel. Celem badań było określenie związku między strachem przed COVID-19, postrzeganiem ryzyka i zagrożenia a stresem u polskich pielęgniarek podczas pandemii COVID-19. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 106 pielęgniarek. W badaniu wykorzystano Skalę Odczuwanego Stresu (PSS-10), Skalę Strachu przed COVID-19 (FOC-6), Skalę Postrzeganego Ryzyka Zachorowania na COVID-19 oraz Skalę Postrzeganego Zagrożenia COVID-19. Wyniki. Wykazano, że postrzegany przez pielęgniarki stres i strach przed COVID-19, postrzegane ryzyko i zagrożenie są na wysokim poziomie. Wszystkie zmienne związane z postrzeganiem zagrożenia związanego z COVID-19 były istotnie statystycznie skorelowane z odczuwanym stresem. Najsilniejszy związek występował między postrzeganym ryzykiem a odczuwanym stresem. Postrzeganie ryzyka było statystycznie istotnym predyktorem odczuwanego stresu. Wnioski. Pielęgniarki doświadczają silnego stresu i postrzegają COVID-19 jako istotne zagrożenie dla ich zdrowia i bezpieczeństwa. Oprócz zabezpieczania pracowników ochrony zdrowia przed zakażeniem należałoby pielęgniarkom doświadczającym najwyższego poziomu stresu zapewnić pomoc psychologiczną i wsparcie, co mogłoby zapobiec negatywnemu wpływowi pandemii COVID-19 na ich zdrowie psychiczne. (PNN 2021;10(1):3–9)