Wydolność czynnościowa pacjentów geriatrycznych po przebytym udarze mózgu w ocenie skalą NOSGER — badania prospektywne - Biercewicz, Monika (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. W Polsce i w innych krajach europejskich jesteśmy świadkami wzrostu ilości ludzi w podeszłym wieku (geriatrycznych). Szczególne znaczenie ma ocena psychofizyczna chorego oraz określenie deficytów jego funkcjonowaniu w życiu codziennym. Sprawność osób w podeszłym wieku zależy od ich procesu starzenia się, stylu życia, czynników środowiskowo-społecznych, psychicznych i występujących schorzeń, w tym neurologicznych. Cel. Celem badań było dokonanie oceny czynnościowej pacjentów geriatrycznych po przebytym udarze mózgu za pomocą skali NOSGER. Materiał i metody. Badaną grupę stanowiło 117 pacjentów geriatrycznych po przebytym udarze mózgu, hospitalizowanych w Klinice Geriatrii CM w Bydgoszczy. Do oceny czynnościowej zastosowano skalę NOSGER, skalę ADL-Katz oraz skalę Barthel. Wyniki. Przeprowadzona ocena psychofizyczna pacjentów geriatrycznych za pomocą skali NOSGER wykazała, że badani najgorzej funkcjonują w obszarze zachowań socjalnych — S (M = 15,2) oraz złożonych czynności dnia codziennego — IADL (M = 14,2). Najlepiej funkcjonują w obszarze zachowań destrukcyjnych, zakłócających, asocjalnych — Z (M = 8,1) oraz w obszarze podstawowych czynności dnia codziennego — ADL (M = 9,2). Badani najlepiej radzą sobie z takimi czynnościami jak: prawidłowy ubiór przy wychodzeniu z domu (75,2% badanych), wykonywanie czynności higienicznych (uczesanie się, ogolenie, umalowanie) (59,0% badanych) czy dbanie o porządek (58,1% badanych). Gorzej radzą sobie z takimi czynnościami jak: kontrola oddawania stolca (30,8% badanych) i moczu (31,6% badanych). Analiza statystyczna nie wykazała różnic istotnych statystycznie (p > 0,05) pomiędzy poszczególnymi grupami w ocenie skalą NOSGER, ADL-Katz i BI. Wykazano, silną korelację pomiędzy oceną badanych za pomocą skali ADL-Katz oraz Barthel (r = –,7128 oraz r = –,7285), a skalą NOSGER i obszarem — ADL_NOSGER (r = –,8109 oraz r = –,8215). Wnioski. Pacjenci geriatryczni w ocenie dokonanej za pomocą skali NOSGER wykazują umiarkowaną niesprawność w obszarze czynnościowym. W większości przypadków, badani dobrze radzą sobie z takimi czynnościami jak: prawidłowy ubiór przy wychodzeniu z domu, wykonywanie czynności higienicznych (uczesanie się, ogolenie, umalowanie) czy dbanie o porządek. Wykazano zgodność w ocenie czynnościowej za pomocą skali ADL_NOSGER, skali ADL-Katz i skali Barthel. Skala ADL-Katz oraz skala Barthel w podobny sposób mierzy aktywność życia codziennego pacjentów geriatrycznych. (PNN 2021;10(2):51–57)