Cenzura instytucjonalna PRL wobec festiwalu rockowego w Jarocinie w latach osiemdziesiątych. Mechanizmy kontroli i przypadek ingerencji z 1984 roku - Idzikowska-Czubaj, Anna (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2026)
Artykuł podejmuje analizę mechanizmów cenzury instytucjonalnej wobec festiwalu rockowego w Jarocinie w latach osiemdziesiątych, ze szczególnym uwzględnieniem dokumentacji z 1984 r., odnalezionej w 2011 r. w Jarocińskim Ośrodku Kultury. Materiały te – zawierające m.in. ocenzurowane teksty zespołów T.Love, Siekiera czy Izrael – stanowią punkt odniesienia do pogłębionej refleksji nad rzeczywistym zakresem i skutecznością działań cenzorskich w schyłkowym okresie PRL. Analiza uwzględnia szeroki kontekst funkcjonowania instytucji cenzorskich, a także zmieniające się postawy młodych artystów, którzy coraz częściej ignorowali zalecenia cenzorów i prezentowali na scenie nieocenzurowane treści. Artykuł wskazuje na postępującą erozję wpływów cenzury oraz rosnącą niezależność środowisk twórczych w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.