Prześladowania zagranicznych dyplomatów w Chinach w czasie rewolucji kulturalnej (1966–1967). Doświadczenia polskie - Szyc, Sylwia (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2026)
Rewolucja kulturalna, zapoczątkowana w 1966 r. przez Mao Zedonga, była radykalną próbą przekształcenia chińskiego społeczeństwa oraz wyeliminowania przeciwników politycznych. Jej burzliwy przebieg doprowadził do poważnych zaburzeń w życiu politycznym i społecznym, a także wpłynął na relacje Chin z państwami obcymi. Artykuł analizuje prześladowania zagranicznych dyplomatów w latach 1966–1967, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji Ambasady PRL w Pekinie. Przedstawiono formy presji stosowane wobec polskich przedstawicieli dyplomatycznych oraz omówiono kontekst narastających napięć między Chinami a Związkiem Sowieckim.