Historie przeżyte, zapamiętane i wysłuchane. Kilka przypisów do książki Zbigniewa Romka - Idzikowska-Czubaj, Anna (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Artykuł recenzyjny omawia i polemizuje z książką Zbigniewa Romka poświęconą pokoleniu Marca ’68 w Łodzi. W tekście zreferowano główne zagadnienia pracy, takie jak: portret intelektualny pokolenia Marca ’68 w Łodzi, który wyłonił się ze wspomnień byłych uczestników buntów studenckich; deklarowane powody przystąpienia do protestów w 1968 r.; wpływ socjalizacji instytucji szkolnych i wychowawczych oraz kultury zachodniej na światopogląd analizowanego pokolenia. W uwagach polemicznych zwrócono m.in. uwagę na sposób funkcjonowania „socjalistycznej kontroferty” kulturowej skierowanej do młodych w latach sześćdziesiątych.