Jak zwyczajnie rozczarowani ludzie „robią” rewolucję - Jarosz, Dariusz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Niniejszy artykuł recenzyjny odnosi się do głównych tez monografii Marcina Zaremby Wielkie rozczarowanie. Geneza rewolucji Solidarności (Kraków 2023).