„Uchodźcy” z Polski we Włoszech w 1987 roku jako problem w relacjach polsko-włoskich - Pasztor, Maria (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Artykuł przedstawia wyniki badań nad kwestią „uchodźców” z PRL w 1987 r. Został oparty przede wszystkim o polskie dokumenty dyplomatyczne (Archiwum Ministerstwa Spraw Zagranicznych w Warszawie), jak też w uzupełniającym zakresie o materiały źródłowe przechowywane w Instytucie Pamięci Narodowej. Archiwalia włoskie z tego okresu (znajdujące się w Archivio Centrale dello Stato w Rzymie) – poza niektórymi dokumentami z Archivio Confederale della Confederazione Generale Italiana del Lavoro Roma nie są jeszcze udostępniane. Podstawowym celem badawczym jest analiza postaw władz warszawskich i włoskich wobec narastającej fali migrantów z PRL we Włoszech, co wymagało przedstawienia szerszego kontekstu stosunków dwustronnych w latach 1980–1987. Aby stała się ona zrozumiała, konieczne było także przedstawienie warunków, w jakich przyszło Polakom przebywać na terenie Włoch, w tym zwłaszcza w obozach dla uchodźców.