Instytucjonalizacja polskiej walki z rakiem. Między nauką i biopolityką - Szpak, Ewelina (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2024)
Celem prezentowanego artykułu jest próba pokazania na przykładzie onkologii zakresu przenikania się powojennej polskiej medycyny z polityką państwa oraz codziennością lekarzy.