Propaganda i pomoc dla Trzeciego Świata: działalność Polskiego Komitetu Solidarności z Narodami Azji, Afryki i Ameryki Łacińskiej, 1965–1990* - Gasztold, Przemysław (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2024)
Artykuł przedstawia działalność Polskiego Komitetu Solidarności z Narodami Azji, Afryki i Ameryki Łacińskiej w latach 1965–1990. Instytucja ta zajmowała się utrzymywaniem relacji z niektórymi państwami i ruchami narodowowyzwoleńczymi w Trzecim Świecie. Komitet udzielał im pomocy materialnej, stypendialnej, a także dbał o oprawę propagandową działań humanitarnych i politycznych PRL w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej.