Polska w okowach lodu zimą 1946/1947 roku. Gospodarcze i społeczne konsekwencje kłopotów w funkcjonowaniu transportu i komunikacji - Miernik, Grzegorz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2023)
Artykuł zawiera wyniki badań dotyczących funkcjonowania transportu i komunikacji w warunkach surowej i długiej zimy 1946/1947 r. W pierwszej części starano się przedstawić dynamiczną zmienność warunków pogodowych. Zasadnicza część zawiera ustalenia dotyczące transportu drogowego, kolejowego i wodnego w pierwszych trzech miesiącach 1947 r. Przedstawiono także działania służące utrzymaniu przejezdności lądowych szlaków komunikacyjnych i dostępu do portów morskich. Pozwoliło to zaprezentować na wybranych przykładach wpływ ciężkiej zimy na funkcjonowanie państwa i życie codzienne.