Jiří Lederer (1922–1983) – dziennikarz, dysydent, wygnaniec polityczny - Kaliski, Bartosz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2019)
Bohaterem szkicu biograficznego jest Jiří Lederer, czeski dziennikarz, działacz polityczny, dysydent, kilkakrotnie więziony. Autor opisuje jego ideowe korzenie i ewolucję od socjalizmu, przez komunizm, do demokratycznego socjalizmu spod znaku Praskiej Wiosny (socjalizmu z ludzką twarzą), aż po przymusową emigrację.