Cenna monografia na temat historii Specjalnego Sądu Karnego w Katowicach - Wolsza, Tadeusz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2026)
Artykuł recenzyjny dotyczy monografii Adama Dziuroka na temat działalności sądownictwa specjalnego w Polsce w wymiarze regionalnym na przykładzie Górnego Śląska w latach 1945–1946. Specjalny Sąd Karny w Katowicach wpisał się w powojenną historię Polski, głównie z uwagi na rozliczenia współpracy z Niemcami z okresu II wojny światowej.