Tadeusz Manteuffel (1902–1970). Kilka ważnych uzupełnień do jego biografii - Szarota, Tomasz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2026)
Z opublikowanego w 1974 r. w Polskim Słowniku Biograficznym życiorysu autorstwa Aleksandra Gieysztora dowiadujemy się, że rozpoczęte przez Tadeusza Manteuffla w 1919 r. studia w Uniwersytecie Warszawskim przerwała w lipcu 1920 r. służba ochotnicza w 201 Pułku Artylerii Polowej. Potem otrzymujemy informację: „22 sierpnia pod Jabłonną postradał prawą rękę”. Zapewne to działająca wówczas cenzura uniemożliwiła napisanie, że chodziło tu o udział w wojnie i obronie Polski przed bolszewicką agresją. Przypuszczam, że Gieysztor mógł nie znać okoliczności, w jakich doszło do wspomnianej przezeń tragedii, ale być może o nich wiedząc, nie chciał ich opisać.