Czekając na Balcerowicza. Polityka Białego Domu wobec reform gospodarczych w Polsce w 1989 roku - Kozłowski, Tomasz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2026)
Artykuł analizuje politykę Stanów Zjednoczonych wobec reform gospodarczych w Polsce w 1989 r., ze szczególnym uwzględnieniem roli administracji George’a H.W. Busha w procesie wprowadzania planu Balcerowicza. Autor opiera się na materiałach archiwalnych z amerykańskich i polskich źródeł, wskazując, że wsparcie Waszyngtonu dla transformacji gospodarczej było warunkowe i powiązane z wdrożeniem reform rynkowych, co miało zasadnicze znaczenie dla powodzenia polskiej transformacji.