Leon Gecow (1911–1952) – komunista, lekarz wojskowy, ofiara stalinowskich opresji - Epsztein, Jolanta (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Artykuł jest próbą odtworzenia biografii Leona Gecowa (1911–1952), polskiego lekarza pochodzenia żydowskiego, komunisty, trockisty, ofiary reżimu stalinowskiego, żyjącego na ziemiach polskich w okresie wielkich przemian: odzyskania niepodległości, okresu dwudziestolecia międzywojennego, Zagłady i pierwszych lat Polski Ludowej.