Władysława Kowalskiego życie po życiu, czyli rzecz o losie osobistych zapisków działacza politycznego - Sobór-Świderska, Anna (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Artykuł zawiera zarys biografii Władysława Kowalskiego, marszałka Sejmu Ustawodawczego, lidera Stronnictwa Ludowego i Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego, jego pozycji w establishmencie Polski po II wojnie światowej oraz prezentuje nowo odnalezione i przetłumaczone z języka rosyjskiego źródło – jego dziennik z lat 1957–1958. Do treści dziennika załączono dokumenty ambasady ZSRR w Warszawie dotyczące okoliczności jego powstania. Źródło ukazuje Kowalskiego jako radykalnego komunistę, bliskiego frakcji natolińskiej w PZPR, jest także ciekawym ujęciem wydarzeń roku 1956 w Polsce oczami człowieka odsuniętego od władzy, zmarginalizowanego, który ostatecznie decyduje się popełnić samobójstwo.