Cenzura w bibliotece w PRL i w III RP na tle dyskusji w krajach zachodnich - Romek, Zbigniew (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Tekst zawiera opis funkcjonowania systemu cenzury w PRL ze szczególnym uwzględnieniem cenzurowania bibliotek. Artykuł prezentuje dyskusje o różnorodnych formach cenzury, jaka występuje we współczesnych bibliotekach krajów zachodnich. Autor zwraca uwagę na brak tego typu dyskusji w III RP oraz brak refleksji na temat udostępniania zbiorów o treściach kontrowersyjnych.