Działalność Stałej Grupy Roboczej ds. Kultury Odzieży w latach 1960–1970. Przyczynek do badań nad rynkiem mody w Polsce w epoce Władysława Gomułki - Sienkiewicz-Rogaś, Anna (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Artykuł omawia rolę Stałej Grupy Roboczej ds. Kultury Odzieży w kształtowaniu przemysłu odzieżowego w krajach RWPG. Grupa koncentrowała się na podnoszeniu standardów estetycznych i jakościowych, próbując stworzyć konkurencyjny model „kultury odzieży” w kontekście rywalizacji z rynkami zachodnimi. Działalność SGR miała także wymiar propagandowy, starano się bowiem obrazować osiągnięcia przemysłu socjalistycznego. W tekście znajduje się analiza efektywności działań grupy oraz jej wpływu na dostępność towarów dla konsumentów.