Analityk systemu komunistycznego. O opozycyjnej działalności Czesława Czapowa (1947–1980) - Hlebowicz, Jan (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2025)
Czesław Czapów, współtwórca środowiska warszawskich personalistów, istotny aktor Października ’56, współzałożyciel Ośrodka Badań Opinii Publicznej oraz Instytutu Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji na Uniwersytecie Warszawskim – przez lata pozostawał wnikliwym i oryginalnym analitykiem systemu komunistycznego oraz diagnostą społeczno-politycznej rzeczywistości tzw. Polski Ludowej. Już na początku lat pięćdziesiątych, pisząc o „nowej klasie”, dochodził do podobnych wniosków, co jugosłowiański dysydent Milovan Đilas, wychodząc z odmiennych światopoglądowych pozycji.