Wspólna cela. Polacy, Niemcy i Ukraińcy w komunistycznych więzieniach w latach 1945–1956 - Wolsza, Tadeusz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2024)
Artykuł, przygotowany głównie na bazie memuarystyki, dotyczy wyłącznie pobytu w celi więziennej skazanych w powojennej Polsce Niemców i Ukraińców za zbrodnie popełnione w latach II wojny światowej oraz Polaków z pierwszej i drugiej konspiracji, których komuniści uznali za tzw. więźniów antypaństwowych. Rozważania obejmują lata 1945–1956.