Działalność kapitana Juliusza Wilczura-Garzteckiego w Polskiej Misji Wojskowej Likwidacyjnej w Rzymie - Krok, Tomasz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2024)
Artykuł koncentruje się na mało znanym epizodzie z życia kpt. Juliusza Wilczura-Garzteckiego i jego działalności polegającej na rozpracowywaniu środowiska związanego z 2 Korpusem gen. Władysława Andersa oraz osoby ambasadora Tymczasowego Rządu Jedności Narodowej w Rzymie, Stanisława Kota. Tekst oparty został na archiwaliach i istniejącej literaturze przedmiotu.