Zarys przygotowywanego kompendium wiedzy o historii społecznej Polski 1944–1989 - Jarosz, Dariusz (Polska 1944/45-1989. Studia i Materiały, 2019)
Przed kilku laty zespół badaczy skupionych w Zakładzie Badań nad Dziejami Polski po 1945 r. w Instytucie Historii PAN podjął próbę skonstruowania projektu badawczego, którego efektem miał być słownik/encyklopedia społeczeństwa polskiego w latach 1944–1989. Nie uzyskał on wsparcia ministerialnego, mimo podjęcia takich prób. Postanowiliśmy jednak, mając przekonanie o wadze przedsięwzięcia, powrócić do tej koncepcji. Pragniemy przypomnieć jej założenia. Celem naukowym projektu jest wypełnienie dotkliwej luki w polskiej humanistyce, jaką stanowi brak kompendium wiedzy na temat historii społeczeństwa PRL, w pełni profesjonalnego i użytecznego tak dla przedstawicieli różnych specjalności i dyscyplin naukowych, jak też szerszej grupy osób zainteresowanych historią ojczystą. Mimo postępu badań cząstkowych nadal wiele kluczowych kwestii wchodzących w zakres tak sformułowanej problematyki jest słabo zbadanych, co sprzyja ich stereotypizacji w przestrzeni publicznej, wypacza obraz PRL, a to z kolei utrudnia zrozumienie historycznych uwarunkowań funkcjonowania, zachowań, postaw i świadomości współczesnego społeczeństwa polskiego.