Glosa do wyroku wojewódzkiego sądu administracyjnego w Poznaniu z dnia 4 czerwca 2024 r., I/SA/Po 560/23 - Bednarczyk, Oskar (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Charakter glosy: krytyczna. Glosa dotyczy wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu (WSA w Poznaniu), który obejmuje zagadnienia instrumentalnego wykorzystania instytucji postępowania karnoskarbowego, jedynie w celu zawieszenie biegu przedawnienia zobowiązania podatkowego. WSA w Poznaniu nieprawidłowo stwierdził, że zawieszenie postępowania w sprawach o przestępstwo skarbowe, na podstawie art. 114a Kodeksu Karnego Skarbowego, nie stanowi o instrumentalnym wykorzystaniu instytucji tego postępowania. Nieprawidłowy wniosek wynika z nieprzeprowadzenia analizy porównawczej przepisów art. 70 § 6 pkt 1 Ordynacji podatkowej oraz art. 114a Kodeksu karnego skarbowego przy wykorzystaniu wykładni systemowej, w świetle zasad derywacyjnej metody wykładni przepisów.