Wieloznaczność gramatyczna definicji legalnej „ukrytych zysków” w ryczałcie od dochodów spółek. Glosa do wyroku WSA w Poznaniu z 23.01.2025 r., I Sa/Po 497/24 - Gruszka, Paweł (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Glosa porusza problem wykładni definicji legalnej „ukrytych zysków” w tzw. estońskim CIT, koncentrując się na skutkach wynikających z użytego zwrotu „w szczególności”. WSA w Poznaniu, podejmując próbę uporządkowania niejednolitych stanowisk judykatury, argumentował, że samo użycie wspomnianego zwrotu przesądza, iż każde wymienione po nim świadczenie zawsze stanowi „ukryty zysk”. Glosa odnosi się krytycznie do tego stanowiska. Przeprowadzona analiza składni definicji, ujawnia jej gramatyczną wieloznaczność, co uniemożliwia rozstrzygnięcie sporu wyłącznie w oparciu o wykładnię językową. Pominięcie tej cechy może prowadzić do opodatkowania świadczeń pozbawionych elementu przysporzenia i funkcji dystrybucyjnej, takich jak sporna wypłata pożyczki udzielonej na warunkach rynkowych. Glosa zawiera również propozycje zmian redakcji przepisu, pozwalających na jednoznaczne gramatycznie określenie zakresu „ukrytych zysków”, zależnie od celu obranego przez ustawodawcę.