Zarys finansów publicznych w Konstytucji Republiki Tunezyjskiej na tle rozwiązań polskich - Wantoch-Rekowski, Jacek (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Niniejszy artykuł to analiza regulacji konstytucyjnych dotyczących finansów publicznych w Republice Tunezyjskiej na tle rozwiązań funkcjonujących w Rzeczypospolitej Polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem podatków oraz procedury uchwalania ustawy budżetowej. W części dotyczącej podatków wskazano m.in. na restrykcyjne brzmienie art. 15 Konstytucji Tunezyjskiej oraz porównano je z bardziej ogólnymi regulacjami polskiej Konstytucji. W części budżetowej zestawiono dynamiczną, terminową procedurę tunezyjską opartą na ustawach organicznych z polskim szczególnym trybem uchwalania ustawy budżetowej, który obejmuje mechanizmy dyscyplinujące parlament i inne organy władzy.