Organy celne w systemie nadzoru rynku uregulowanym w Polskim Akcie o Dostępności - Bożek, Wojciech (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Streszczenie W opracowaniu omówiono zagadnienia dotyczące systemu nadzoru rynku nad zapewnianiem spełniania wymagań dostępności niektórych produktów przez podmioty gospodarcze. Wynikają one z Polskiego Aktu o Dostępności, który wejdzie w życie 28 czerwca 2025 r., które realizuje prawo do dostępności osób ze szczególnymi potrzebami. W badaniach skoncentrowano się na organach celnych, które wraz z Prezesem Zarządu Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i organami nadzoru rynku tworzą system nadzoru rynku. Za ważne uznano także omówienie zadań nałożonych na organy celne w Polskim Akcie o Dostępności. Celem opracowania jest ustalenie przykładowych konsekwencji finansowoprawnych zadań nałożonych na organy celne ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych. W badaniach wykorzystano metodę dogmatycznoprawną oraz analizy literatury przedmiotu i orzecznictwa. W konkluzjach wskazano, że w organy celne są kompetentnymi organami właściwymi do pełnienia funkcji organu nadzorczego w zakresie dostępności produktów dopuszczonych do obrotu, jednakże ich pełne powiązanie z budżetem państwa łączy się z potrzebą zachowania szczególnej troski o przestrzeganie dyscypliny finansów publicznych.