Glosa krytyczna do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 25 czerwca 2024 r. Sygn. akt: I SA/Wr 104/24 - Sobuś, Jan (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Przedmiotem glosy jest wyrok WSA we Wrocławiu dotyczący podatkowych skutków bezemisyjnego połączenia spółek-sióstr. Zdaniem autora stanowisko sądu, uznające powstanie przychodu, jest sprzeczne z wykładnią językową, systemową i celowościową art. 12 ust. 1 pkt 8d UPDOP. Krytycznie oceniony zostaje brak uwzględnienia definicji legalnej „wartości emisyjnej udziałów” oraz naruszenie konstytucyjnej zasady równości. Autor formułuje wnioski de lege ferenda dotyczące wyraźnego określenia neutralności podatkowej połączeń bezemisyjnych w przepisach polskich i unijnych.