Udzielanie wyjaśnień przez regionalne izby obrachunkowe w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych. Zagadnienie prawne, praktyczne i problemowe - Krauschar, Kamil (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2023)
W ślad za paremią clara non sunt interpretanda w orzecznictwie sądowoadministracyjnym została utrwalona koncepcja wykładni prawa powszechnie obowiązującego, odpowiadająca zasadzie prawa wspólnotowego Unii Europejskiej – acte clair, która opiera się na założeniu dokonywania wykładni prawa jedynie w sytuacjach powstałych wątpliwości co do jasności i zrozumiałości tekstu prawnego. Jednostki samorządu terytorialnego uczestniczą w sprawowaniu władzy publicznej, a przysługujące im w ramach ustaw istotną część zadań publicznych samorząd wykonują w imieniu własnym i na własną odpowiedzialność. Ponadto, respektując zasadę praworządności, tym samym interpretując prawidłowo normy prawa, obowiązane są do podejmowania czynności zarówno faktycznych, jak i prawnych, z uregulowaniem stosunku prawnego wedle własnej woli, uzewnętrznionej przez organy przedstawicielskie. Prawidłowe zrozumienie tekstu prawnego, ewentualnie odkodowanie jego za pośrednictwem wykładni, stanowi działanie następcze do przywołanej paremii, jest „niekwestionowanym składnikiem kultury prawnej, na gruncie której toczy się dyskurs związany z wykładnią operatywną”. Zbadanie problematyki w stosowaniu prawa finansowego przez jednostki samorządu terytorialnego, opartego na jego praktycznym aspekcie, stanowi de facto pole działania regionalnych izb obrachunkowych, z racji wypełniania nadzoru i kontroli, ale także z realizacji ustawowych kompetencji w przedmiocie udzielania wyjaśnień w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych. Celem i zakresem publikacji jest próba uzyskania odpowiedzi na postawione w niej tezy. Dopełnienie dokonanych rozważań o poglądy doktryny stanowi analiza dotychczasowego nurtu orzeczniczego regionalnych izb obrachunkowych, sądów administracyjnych i Trybunału Konstytucyjnego. Przedstawiona publikacja stanowi próbę całościowego ujęcia zagadnienia w sposób teoretyczny i praktyczny.