Wspólne zamówienia publiczne w prawie Unii Europejskiej - Jakab, Radomir (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2023)
Zamówienia publiczne są jednym z obszarów związanych z wykorzystaniem i absorpcją środków z budżetów krajowych oraz funduszy Unii Europejskiej. Prawo unijne pozwala poszczególnym instytucjom zamawiającym lub zamawiającym sektorowym na współpracę w zakresie zamówień publicznych i wspólne zamawianie towarów, czyli prowadzenie wspólnych zamówień. Takie podejście ma niewątpliwe zalety, zwłaszcza w zakresie oszczędności kosztów. Jednocześnie ma to również swoją ciemną stronę, polegającą na niejednoznaczności regulacji prawnej dotyczącej stosowania przez poszczególne instytucje w takich wspólnych zamówieniach publicznych. Celem niniejszego opracowania jest zbadanie teoretycznych i prawnych podstaw wspólnych zamówień publicznych, określenie różnych form wspólnych zamówień publicznych, które mogą być brane pod uwagę, a także wskazanie istniejących problemów aplikacyjnych w realizacji takiego postępowania. Celem jest również zaproponowanie możliwych rozwiązań prawnych zidentyfikowanych problemów prawnych w oparciu o interpretację odpowiednich przepisów prawa.