Efektywność ekonomiczna i jakość przedmiotu zamówienia publicznego - Taraszkiewicz, Magdalena (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2022)
Efektywność ekonomiczna oraz jakość przedmiotu zamówienia to dwie nowe zasady wprowadzone przez ustawodawcę do ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych. W ich myśl obowiązkiem zamawiającego jest nie tylko dbanie o oszczędne wydatkowanie środków publicznych, lecz także poszukiwanie takiej oferty, która przedstawia najlepszy stosunek jakości przedmiotu zamówienia do posiadanych przez zamawiającego środków finansowych. Nie oznacza to jednak najwyżej jakości, lecz jakości proporcjonalnej do posiadanych środków finansowych. Efektywność i jakość muszą współgrać ze sobą, aby zapewnić prawidłową realizację przedmiotu zamówienia. Toteż ważne jest zdefiniowane tych pojęć.