Wzrost znaczenia pożyczek społecznościowych a dochody budżetowe z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych - Andruszko, Mateusz (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2021)
W artykule zwrócono uwagę na rosnącą popularność pożyczek społecznościowych. Autor wskazuje, że pożyczki społecznościowe mogą stanowić wydatne źródło przychodów osób je udzielających, pochodzących ich z oprocentowania. To zaś powinno przekładać się również na wzrost dochodów budżetu państwa z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych. Na przeszkodzie temu stoi brak i niejasność przepisów prawa podatkowego w zakresie opodatkowania takich przychodów osób fizycznych. To prowadzi zaś m.in. do unikania opodatkowania wskazanej kategorii przychodów, a tym samym do zmniejszenia dochodów budżetowych z tytułu PIT. Artykuł sygnalizuje również problem nieujawnionych przychody z inwestycji w pożyczki społecznościowe jako możliwą przyczynę zmniejszenia dochodów budżetowych z tytułu PIT.