Jednorazowe dofinansowanie przysługujące nauczycielom na zakup sprzętu, oprogramowania lub usługi dostępu do Internetu w ramach pracy zdalnej – wybrane aspekty podatkowoprawne - Nowak, Ireneusz; Teszner, Krzysztof; Mikołajczyk, Joanna (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2021)
Publikacja poświęcona jest jednorazowemu dofinansowaniu przysługującemu nauczycielom zatrudnionym w jednostkach systemu oświaty na zakup sprzętu, oprogramowania lub usługi dostępu do Internetu, potrzebnych do pracy zdalnej (potocznie zwanym nauczycielskim 500 plus). Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły, że akt prawny, w którym unormowana została powyższa problematyka, obarczony jest „niedoskonałością twórczą” ponoć racjonalnego ustawodawcy. W rezultacie takich działań/zaniechań doszło m.in. do nieuprawnionego zróżnicowania części środowiska nauczycielskiego, jeśli chodzi o powyższe „finansowe wsparcie” bez wątpienia potrzebne przy pracy zdalnej, nie wspominając już o nauczycielach akademickich, którzy tejże preferencji nie uzyskali. Ponadto autorzy wykazali, że z tytułu jednorazowego dofinansowania po stronie nauczyciela nie powstanie przychód w świetle ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.