Bankowy Fundusz Gwarancyjny – nowa jednostka sektora finansów publicznych - Wantoch-Rekowski, Jacek (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2021)
Opracowanie poświęcone jest zmianie w katalogu jednostek sektora finansów publicznych w Polsce, polegającej na dodaniu nowego podmiotu, tj. Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. Autor wskazuje, jakie podmioty należą do sektora finansów publicznych w Polsce i jakie jest ratio legis umieszczenia w nim Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. W opracowaniu zasygnalizowano także status prawny i zadania Bankowego Funduszu Gwarancyjnego.