Doręczenia elektroniczne a efektywność prawa do sądu – granice formalizmu procesowego w świetle orzecznictwa NSA. - Bednarczyk, Oskar; Szkudlarek, Patrycja (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2026)
Niniejsze opracowanie zawiera analizę konsekwencji zmian regulacji elektronicznego wnoszenia skarg do wojewódzkich sądów administracyjnych za pośrednictwem organów podatkowych. Wygaszanie usługi ePUAP i odroczenie obowiązku stosowania systemu doręczeń elektronicznych przez sądy, spowodowało lukę w prawie, która skutkowała odrzucaniem skarg wniesionych do WSA za pomocą doręczeń elektronicznych, co uniemożliwiało skuteczną realizację prawa do sądu przez podatnika. Dotychczasowe orzecznictwo w przedmiocie skuteczności doręczeń nie jest jednolite, jednakże NSA ostatecznie przyjął stanowisko, zgodnie z którym możliwość realizacji prawa do sądu musi być zapewniona bez względu na system komunikacji z organem i sądem. Stanowi to realizację dorobku prawa UE oraz orzecznictwa TSUE i ETPCz.