Narodowy Bank Polski jako samodzielny zakład publiczny - Jabczyński, Adam (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2026)
Artykuł analizuje status Narodowego Banku Polskiego przez pryzmat koncepcji samodzielnego zakładu publicznego oraz ocenia jego niezależność. Weryfikacji poddano spełnianie przez NBP cech zakładu publicznego, w tym wyłączenie z hierarchii administracji rządowej, nakierowanie na trwałą realizację zadania publicznego oraz posiadanie władztwa administracyjnego. Dokonano również analizy niezależności Banku w wymiarach: funkcjonalno‑operacyjnym, instytucjonalnym, personalnym i finansowym. Przeprowadzono również porównanie polskiego ustawodawstwa z międzynarodowymi miarami niezależności. Badanie wykazało, że NBP posiada atrybuty zakładu publicznego oraz silne gwarancje niezależności umożliwiające mu realizację celu stabilności cen.