Status prawny instytucji kultury na gruncie podatku od nieruchomości, podatku dochodowego od osób prawnych i podatku od towarów i usług - Cilak, Małgorzata (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Przedmiotem artykułu jest status prawny instytucji kultury w Polsce na gruncie podatku od nieruchomości, podatku dochodowego od osób prawnych i podatku od towarów i usług. Celem pracy jest zbadanie, czy instytucje kultury są podatnikami tych podatków oraz czy są wobec nich stosowane szczególne zasady opodatkowania, uwzględniające ich status prawny jako publicznych instytucji prowadzących działalność o charakterze niekomercyjnym na rzecz społeczeństwa.