Rola opłat publicznych w kształtowaniu polityki ekologicznej w Polsce– na przykładzie opłaty produktowej - Kolbusz, Zuzanna (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Aktualnie jednym z największych wyzwań dla Państw są problemy związane z ochroną środowiska. Państwa coraz częściej sięgaj po różnego rodzaju instrumenty fiskalne np. opłaty, aby kształtować zachowania podmiotów gospodarczych i konsumentów. Celem artykułu jest ustalenie jaki sposób opłata produktowa w Polsce wpływa na politykę ekologiczną oraz czy skutecznie realizuje ona swoje cele. W artykule zastosowano kilka metod badawczych, ale zasadnicze znaczenie miała analiza aktów prawnych, raportów instytucji krajowych oraz dostępnych danych statystycznych dotyczących efektów funkcjonowania opłaty produktowej. Badania wykazały, że opłaty ekologiczne mogą skutecznie przyczynić się do zwiększenia poziomu recyklingu oraz zmniejszenia ilości odpadów niepodlegających przetworzeniu, o ile są one odpowiednio skonstruowane i kontrolowane. Wyniki wskazują, że opłata produktowa z Polsce wymaga pewnego dostosowania do realiów gospodarczych. Uzasadniony wydaje się postulat podniesienia stawek opłaty produktowej. Słowa kluczowe: opłata produktowa, polityka ekologiczna, recykling, instrumenty fiskalne, ochrona środowiska.