Podpis elektroniczny – wybrane zagadnienia - Wójtowicz-Dawid, Anna (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2025)
Zamówienia publiczne to sfera funkcjonowania administracji publicznej, w której możemy mówić o pełnej cyfryzacji. Prowadzenie postępowania, składanie i podpisywanie ofert, dokonywanie czynności w ramach prowadzonego postępowania odbywa się w pełni poprzez korzystanie z narzędzi elektronicznych. Wykonawcy zobowiązani są do cyfrowego przygotowywania i używania sporządzonych dokumentów. Cyfryzacja, a co się z tym wiąże korzystanie z podpisu elektronicznego od początku 2021 roku stała się obligatoryjna w zakresie stonowania procedur opartych na ustawie prawo zamówień publicznych. Artykuł to próba określenia roli i możliwości stron stosunku prawnego w szybko zmieniającym się społeczeństwie informatycznym oraz wyjaśnienie pojęć i problemów związanych ze składaniem oświadczenia woli z wykorzystaniem podpisu elektronicznego. Analiza zawiera również wnioski de lege ferenda w zakresie omawianego zagadnienia, gdyż podpis elektroniczny poza tym, że ma zapewniać możliwość weryfikacji tożsamości osoby składającej oświadczenie woli i potwierdzać autentyczność otrzymanych danych to również jego rolą jest zabezpieczenie przed niepowołanym dostępem osób trzecich i kradzieżą tożsamości.