Polski i litewski model samorządu terytorialnego w ujęciu historycznym - analiza porównawcza ze szczególnym uwzględnieniem stosowania budżetu obywatelskiego - Przestrzelska, Katarzyna (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2024)
Zarówno Polska, jak i Litwa to państwa, które na przestrzeni lat przechodziły dynamiczne zmiany ustrojowe. Były one spowodowane niestabilną sytuacją polityczną i wpływami sowieckimi. W artykule przeprowadzono analizę porównawczą funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce i na Litwie, mającą na celu wskazanie podstawowych różnic i podobieństw w tym obszarze z uwzględnieniem aspektów historycznych. Analiza porównawcza została oparta na przykładzie funkcjonowania polskiej wiejsko-miejskiej Gminy Wyszków oraz litewskiego Samorządu Rejonu Solecznickiego. Przeprowadzona analiza porównawcza ostatecznie pozwoliła na wskazanie instrumentów konsultacji społecznych stosowanych przez polski samorząd gminny, które mogłyby być wykorzystane przez samorząd rejonu litewskiego.