Szczególne rozwiązania prawne w zakresie gwarancji Skarbu Państwa w latach 2020–2022 – problem kontroli wysokości zobowiązań potencjalnych - Cilak, Małgorzata (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2024)
Przedmiotem artykułu jest analiza gwarancji Skarbu Państwa udzielanych w latach 2020–2022 w kontekście objęcia tych zobowiązań limitami przyrostu zadłużenia określanymi corocznie w ustawie budżetowej. Zaprezentowany zostanie wniosek, że zobowiązania z tytułu gwarancji Skarbu Państwa stanowią element państwowego długu publicznego w świetle art. 216 ust. 5 Konstytucji RP. Ich wysokość powinna być zatem kontrolowana przez właściwe organy władzy publicznej, w szczególności Parlament i Radę Ministrów. Wyrazem kontroli parlamentarnej nad wysokością państwowego długu publicznego wynikającego z udzielonych gwarancji Skarbu Państwa jest wymóg, aby ustawa budżetowa określała limit, do którego mogą być one udzielane. Praktyka nie wliczania do limitów budżetowych niektórych gwarancji udzielanych na podstawie ustaw szczególnych uchwalonych w latach 2020–2022 zmniejsza kontrolę parlamentarną nad wysokością tych zobowiązań. Sprawozdania z wykonania budżetu państwa za lata 2020–2022 wykazują, że gwarancje Skarbu Państwa nie wliczane do limitu określonego w ustawie budżetowej stanowiły znaczną część gwarancji Skarbu Państwa udzielonych ogółem w tym okresie.