Zadania gminy w zakresie opłaty z tytułu gospodarowania odpadami komunalnymi - Namieciński, Bartosz (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2023)
Gminom powierzone zostały liczne zadania związane z gospodarowaniem odpadami komunalnymi. Realizacja tych zadań nie jest jednak możliwa bez zapewnienia odpowiedniego poziomu środków finansowych. Środki te pochodzą z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, która stanowi daninę publiczną o charakterze obligatoryjnym. W tym zakresie zadania finansowe gminy polegają na obowiązku ustalenia kształtu ww. opłaty. Opłata ta stanowi złożoną konstrukcję normatywną, w ramach której wyróżnić można rozwiązania, które oprócz osiągania celów fiskalnych, zachęcają także osoby fizyczne do podejmowania działań mających na celu ochronę środowiska. Przyjęcie rozwiązań gratyfikujących zachowania podatników opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, które jednocześnie realizują cele ochrony środowiska, może przyczynić się do ograniczenia ilości wytwarzanych odpadów komunalnych, a tym samym do zmniejszenia kosztów obsługi tego systemu oraz skuteczniejszej realizacji zadań gmin, w szczególności tych o charakterze finansowym. Celem prowadzonych badań była weryfikacja zadań finansowych gmin w zakresie gospodarowania odpadami komunalnymi oraz ich usystematyzowanie. Dążąc do realizacji weryfikacji teoretycznych rozważań za pomocą praktycznych treści, przeprowadzono w tym zakresie badania na obszarze miasta Szczecina i gmin powiatu polickiego. Artykuł opracowano z wykorzystaniem dogmatyczno-prawnej metody badawczej oraz metody empiryczno-analitycznej.