Wierzytelność pieniężna gminy z tytułu nieprzekazania na własność lokali lub budynków zgodnie z wymogami ustalonymi w ramach rozliczenia „lokal za grunt” i jej ochrona - Słotwiński, Szymon (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2023)
W dniu 1 kwietnia 2021 r. weszła w życie ustawa z dnia 16 grudnia 2020 r. o zbywaniu nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt”, która umożliwia gminom gospodarującym zasobem nieruchomości, a od 10 sierpnia 2022 r. także powiatom, w dosyć nowatorski sposób skorzystać z możliwości rozliczenia ceny zbywanej nieruchomości gruntowej nie tylko świadczeniem pieniężnym, ale także poprzez przeniesienie na gminę określonej liczby nieruchomości lokalowych lub zabudowanych nieruchomości gruntowych. W tekście poruszono zagadnienie sposobu ustalania wartości podlegającej skompensowaniu oraz ryzyk z tym związanych, która w przypadku niewykonania przez inwestora (nabywcę nieruchomości) zobowiązania do przeniesienia własności nieruchomości lokalowych lub budynkowych staje się należną gminie wierzytelnością pieniężną chronioną w szczególny sposób. W tym przypadku to przepisy ustawy wskazują nie tylko na konkretny sposób ustalenia wysokości należnej uprawnionej gminie wierzytelności, ale także podstawowy środek dyscyplinowania dłużnika (inwestora) w prawidłowym jego wykonywaniu w postaci obowiązku zapłaty sumy pieniężnej stanowiącej 150% ceny nieruchomości, które inwestor zobowiązał się przekazać na własność gminie w ramach rozliczenia „lokal za grunt”.