Dofinansowanie przedsięwzięć niskoemisyjnych z Funduszu Termomodernizacji i Remontów – zagadnienia materialnoprawne i proceduralne - Ofiarska, Małgorzata (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2022)
W opracowaniu przedstawiono istotę, normatywną strukturę oraz zasady co do zasady bezzwrotnego wpierania gmin w realizacji przedsięwzięć niskoemisyjnych, których realizacja może być dofinansowana z Funduszu Termomodernizacji i Remontów zasilanego przede wszystkim dotacjami z budżetu państwa. Wspierane w tym trybie mogą być tylko przedsięwzięcia niskoemisyjne wykonywane w domach jednorodzinnych lub lokalach mieszkalnych znajdujących się w takich domach, a ich beneficjentami powinny być w szczególności osoby fizyczne uprawnione do korzystania ze świadczeń pieniężnych pomocy społecznej. Przyjęty przez ustawodawcę normatywny schemat udzielenia wsparcia złożony jest z kilku podstawowych elementów: tzw. uchwały antysmogowej podjętej przez sejmik województwa, porozumienia w sprawie realizacji przedsięwzięć niskoemisyjnych zawieranego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej z gminą, umowy o wykonanie konkretnego przedsięwzięcia zawieranej między gminą i osobą fizyczną spełniającą warunki formalne, trybu weryfikacji i kontroli efektów wykonanego przedsięwzięcia. Ustanowiono w ten sposób finansowy mechanizm wsparcia, w stosunkowo wąsko wyznaczonym obszarze, działań mających doprowadzić do poprawy jakości powietrza. W opracowaniu pozytywnie zweryfikowano tezę o potrzebie stosowania takiej formy wsparcia, ale jednocześnie krytycznie oceniono nadmierną ostrożność ustawodawcy, polegającą na ustaleniu wąskich pod względem podmiotowo-przedmiotowym granic programu działań na rzecz poprawy jakości powietrza w Polsce.