Dotowanie instytucji kultury ze środków krajowych w świetle niekomercyjnego charakteru tych jednostek - Kołaczkowski, Bartosz; Ratajczak, Małgorzata (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2021)
W opracowaniu podjęto problematykę prawnych rozwiązań dotyczących dotowania instytucji kultury ze środków krajowych. Analizie i ocenie poddano m.in. przepisy dotyczące dotacji podmiotowej, dotacji celowych budżetowych czy wreszcie dotacji z państwowych funduszy celowych. W podsumowaniu podkreślono, że dotacje są najważniejszym źródłem finansowania instytucji kultury (stanowiących podstawową formę prawną organizowania działalności kulturalnej przez podmioty publiczne), przy czym szczególne znaczenie ma przyznawana obligatoryjnie przez organizatora instytucji dotacja podmiotowa. W artykule wykazano ponadto, że zaletą systemu dotowania polskiej kultury jest duże zróżnicowanie dotacji celowych, co zdecydowanie zwiększa możliwości pozyskiwania środków finansowych przez instytucje kultury.