Zasady udzielania premii kompensacyjnych – zagadnienia materialnoprawne i proceduralne - Ofiarska, Małgorzata (Prawo Budżetowe Państwa i Samorządu, 2021)
W opracowaniu przedstawiono status, funkcje oraz zasady przyznawania i przekazywania premii kompensacyjnych z Funduszu Termomodernizacji i Remontów, który zasilany jest przede wszystkim dotacjami z budżetu państwa. Stanowią one formę bezzwrotnego wsparcia inwestorów realizujących przedsięwzięcia remontowe lub remonty odpowiednio w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych lub jednorodzinnych. Uprawnionymi do premii kompensacyjnych są wyłącznie osoby fizyczne będące właścicielami lub współwłaścicielami budynków z tzw. lokalami kwaterunkowymi. Premie kompensacyjne są formą dofinansowania wydatków ponoszonych przez inwestorów na wykonywanie przedsięwzięć remontowych lub remontów oraz równolegle rekompensatą za straty poniesione przez nich w okresie obowiązywania ustawowych ograniczeń w ustalaniu wysokości czynszów najmu. Fundusz Termomodernizacji i Remontów jest administrowany przez Bank Gospodarstwa Krajowego. W ten sposób ustawodawca stworzył mechanizm finansowego bezzwrotnego wsparcia inwestorów ze środków publicznych, ale z zastosowaniem bankowych metod oceniania wniosków składanych w sprawach przyznania premii kompensacyjnych. W opracowaniu pozytywnie zweryfikowano tezę o potrzebie stosowania takiego wsparcia inwestorów, którzy ponoszą koszty remontów budynków mieszkalnych z lokalami kwaterunkowymi w celu poprawy ich funkcjonalności. Wykazano, że premia ma charakter celowy, tzn. jest udzielana w związku z realizacją konkretnego przedsięwzięcia przez właściciela lub współwłaściciela budynku.