Joachim Wedel i jego kronika domowa (Hausbuch) - Gut, Paweł (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2025)
Joachim von Wedel żył w latach 1552–1609. Wywodził się ze znanego pomorskiego rodu szlacheckiego. Otrzymał staranne wykształcenie uniwersyteckie. Choć prowadził życie ziemiańskie, to równocześnie aktywnie uczestniczył w życiu politycznym księstwa pomorskiego. Wiedza, a także doświadczenie życiowe i polityczne stały się podstawą do napisania kroniki domowej (Hausbuch). Stanowi ona dzieło historyczne, a także dydaktyczne i moralizatorskie. Choć miała służyć celom wychowawczym w rodzie von Wedel, stała się już w kilka lat po powstaniu źródłem wiedzy dla pisarzy i historyków.