Zapomniana Kronika Pruska Albrechta Finka von Seybolda. Analiza treści, budowy i losów rękopisu powstałego w latach trzydziestych XVI wieku - Możdżeń, Julia (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2025)
Artykuł poświęcony jest zapomnianej, najstarszej zachowanej w Prusach Górnych kronice pruskiej, spisanej przez starostę ostródzkiego i miłomłyńskiego Albrechta Finka, pana na Zybułtowie. Kronika powstała w latach trzydziestych XVI w. i zawiera odpis źródeł kronikarskich przedstawiających dzieje ziem pruskich pod panowaniem zakonu krzyżackiego do 1527 r. Kontynuowana przez Balthasara Schlubutta, zawiera także odpis Chronik von wegen des Bundes, spisanej w kręgu krzyżackim. Łączy zatem dzieje Prus Królewskich i Książęcych. Treść rękopisu komentowali najważniejsi pruscy dziejopisarze od XVI do XVIII w. Autorka rekonstruuje powiązania rodzinne między właścicielami kroniki i krąg jej czytelników. Wskazuje bliskie powiązania Albrechta Finka z dworem księcia Albrechta Hohenzollerna oraz na jego osobiste zainteresowanie księgą. Omawia także dalsze jego losy, które sprawiły, że dziś znajduje się w Rosyjskiej Bibliotece Państwowej w Moskwie.