Sytuacja wyznaniowa rodu Sienieńskich i jej wpływ na losy Rakowa po 1638 roku - Bem, Kazimierz (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2024)
Artykuł w sposób istotny koryguje dotychczasowe ustalenia genealogiczne i religijne dotyczące rodziny Jakuba Sienieńskiego i jego potomków, właścicieli Rakowa po 1638 r. i patronów Kościoła braci polskich. Na podstawie rozsianych i dotychczas niezestawionych razem dokumentów autor pokazuje przemiany religijne w obrębie tej rodziny, często wymuszone przez działanie króla i katolickich krewnych. Przemiany te pozwalają także na częściowe zrekonstruowanie okoliczności zburzenia dawnego zboru braci polskich i wybudowania kościoła rzymskokatolickiego w Rakowie.