Funkcjonowanie włoskich uzdrowisk w XVI wieku. Refleksje na temat monografii Rity Mazzei, La cura di sé al tempo di Montaigne. I bagni termali nell’Europa del Cinquecento (Roma 2022, Edizioni di Storia e Letteratura, ss. XXVI, 420, 2 nlb.) - Odrzywolska, Anna (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2025)
Przedmiotem artykułu jest omówienie monografii będącej podróżą po szesnastowiecznych uzdrowiskach, głównie włoskich, w której Rita Mazzei prezentuje treści odnoszące się do metod leczenia przy użyciu wód termalnych i błota, analizuje złożone problemy związane z organizacją i kosztami podróży, opowiada o przebiegu kuracji, przybliża panoramę życia codziennego elity władzy w XVI w. w uzdrowiskach w powiązaniu z jej stanem zdrowia oraz na tle aktualnej sytuacji politycznej w Europie.